Een huis dat helemaal aansluit op jouw wensen, daar hoort ook de badkamer bij. De badkamervloer is van grote invloed op de sfeer in deze ruimte. Ook in de badkamer heb je de keuze uit heel veel soorten vloeren. Hieronder lichten we er een aantal voor je uit om inspiratie op te doen.
Een strakke gietvloer in de badkamer
Gietvloeren zijn uitermate geschikt voor gebruik in de badkamer. Ze zijn namelijk waterdicht en naadloos en dus gemaakt voor een natte ruimte. Met heel veel mogelijkheden op het gebied van kleur en afwerking past de vloer in iedere badkamer. Deze gladde vloer geeft een strakke uitstraling aan je badkamer.
Hoewel je het misschien zou verwachten, wordt een gietvloer niet snel glad wanneer deze nat is. Dat is natuurlijk erg prettig als je net uit de douche komt. Onder een gietvloer is vaak vloerverwarming aan te brengen, wat ook niet onbelangrijk is in de badkamer. Bovendien voelt de vloer zelf prettig zacht aan wanneer je erover loopt.
Een moderne gietvloer is eenvoudig en snel te plaatsen en je kunt de muren eventueel met hetzelfde materiaal bekleden. Hoewel alle gietvloeren een moderne uitstraling hebben, is de cementgebonden gietvloer populair dankzij de betonlook. Een gietvloer is er in allerlei kleuren, zelfs in houtlook.
Een sfeervolle laminaat of parket badkamervloer
Je kijkt er misschien van op, maar laminaat en parket kan ook uitstekend in de badkamer worden geplaatst. Natuurlijk dien je wel de nodige maatregelen te nemen om te zorgen dat je badkamervloer waterdicht is. Deze vloeren zorgen voor een warme sfeer in de badkamer, zelfs bij zeer strak vormgegeven sanitair.
De keuze tussen laminaat en parket is een keuze die veelal samenhangt met budget. Ook kan je de uitstraling van het een of ander natuurlijk meer aanspreken. Massief parket is ongeveer een kwart duurder dan waterdicht laminaat. Dit komt door de hogere kosten van het materiaal en doordat het lastiger te plaatsen is. Bovendien moet parket voorzien worden van een extra beschermingslaag.
Laminaat daarentegen heeft een wat minder natuurlijke look door de machinale fabricatie. In massief parket zitten kleine boordjes tussen de planken wat zorgt voor meer sfeer. Koop je laminaat van hoge kwaliteit, dan is deze echter niet meer van echt hout te onderscheiden.
Al jaren een hit: keramische tegelvloeren
Nog steeds het meest populair voor het leggen van een badkamervloer zijn keramische tegels. Dit omdat ze eenvoudig schoon te maken en waterdicht zijn. En je hebt de keuze uit tal van kleuren en structuren, wat zorgt voor een moderne badkamervloer. Je kunt de tegels op je badkamer vloer door laten lopen over de muur voor een harmonieus geheel.
Tegels zijn er van hele kleine mozaïektegels tot grote natuurstenen tegels. Waar je uiteindelijk voor kiest is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van kleine en grote tegels van hetzelfde materiaal, schep je meer sfeer. Vaak is het hierdoor ook eenvoudiger om de badkamer te betegelen.
In de badkamer is het belangrijk dat je voor de vloeren tegels met een hoge slipweerstand kiest. Daardoor glijd je minder snel uit wanneer je tegelvloer nat wordt. Keramische tegels die geschikt zijn voor de badkamer voldoen aan de normeringen en krijgen het label B of C. Hiermee volstaan ze ruimschoots als anti-slip badkamervloer.
De luxe van een marmeren badkamervloer
Marmer heeft als natuurlijke materiaal een luxe uitstraling en is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Men kiest echter vaak voor wit marmer. Marmer voelt aangenaam aan en is daarmee zeer geschikt voor in de badkamer. Een marmeren badkamervloer kun je laten plaatsen in zowel een klassieke als moderne badkamer. Door een marmeren vloer te combineren met vloerverwarming creëer je extra comfort.
Kies je voor marmer met een donkere kleur zoals donkergrijs of zwart, dan doet de ruimte wat knusser aan. Ook kan donker en licht marmer uitstekend met elkaar gecombineerd worden, zoals op de muur en vloeren. Of bekleed de hele badkamer tot aan het plafond met dezelfde kleur marmer voor een zeer luxe uitstraling.
Marmer is er ook in verschillende structuren, zo kun je kiezen voor geaderd marmer of gewolkt marmer. Gewolkt marmer staat met name uitstekend in een moderne badkamer. Ovale badkuipen staan prachtig in een badkamer met marmeren vloeren.
Een robuuste betonvloer in de badkamer
Een betonvloer geeft je badkamer een stoere en eigentijdse look. Het is echter niet waterdicht en dus zul je de nodige voorzorgsmaatregelen moeten treffen voordat je beton in je badkamer kunt gebruiken. Zo moet je een betonvloer aanbrengen op een speciale waterdichte ondergrond om lekkages te voorkomen. Ook het werken met een dubbele afvoer is verstandig, waardoor het water wat in het beton terechtkomt kan worden afgevoerd.
Als alternatief voor beton kun je daarom kiezen voor beton cire. Na behandeling is dit volledig waterdicht en het heeft dezelfde look als beton. Je kunt beton cire ook door laten lopen over de muren van je badkamer. Gebruik bij een betonvloer een badmat waar de vloer snel nat wordt. Beton kan namelijk erg glad worden. Een betonnen of betonlook badkamervloer is eenvoudig te combineren met strak sanitair.
Het bericht Welke badkamervloer bepaalt de sfeer van jouw badkamer? verscheen eerst op Sfeer & Comfort.